De taxitarieven blijven gelijk. Goed nieuws!

We hebben goed nieuws voor onze klanten. Het lage btw tarief op taxivervoer blijft gehandhaafd. De taxitarieven hoeven dus niet omhoog vanwege de belastingen en uw taxirit blijft betaalbaar.

De schrik was groot toen enige tijd geleden staatssecretaris Wiebes namens het kabinet aankondigde dat het lagere btw tarief van 6% alleen nog zou gelden voor primaire levensbehoeften zoals eten, maar niet langer voor een groot aantal andere diensten, zoals taxivervoer. Voor taxibedrijven zou dit betekenen dat de taxitarieven voor de consument omhoog zou moeten gaan, maar ook veel andere branches dreigden het slachtoffer te worden van deze belastingmaatregel. Want ook kappers, openbaar vervoer, schilders, schoenmakers en vele andere dienstverleners zouden hun tarieven moeten aanpassen.

Taxitarieven en btw, hoe zit dat?

Wij van Stad Taxi Hengelo zijn er erg blij mee dat het hoge btw tarief op taxivervoer nu van de baan is en een taxirit gewoon onder het 6% tarief blijft vallen. De verhoging naar het 21% tarief was zo ongeveer het slechtste wat het kabinet had kunnen bedenken in onze ogen. Nederlandse bedrijven, en zeker veel kleinere en middelgrote ondernemingen en dienstverleners waaronder de taxibedrijven, hebben jarenlang keihard geknokt om achtereenvolgens de financiële crisis, bankencrisis en eurocrisis te overleven en net nu het wat beter gaat, kwam het kabinet met deze maatregel. Een groot aantal diensten, waaronder dus ook een taxiritje, zou bijna 15% duurder worden. Om het u even voor te rekenen: een taxirit die vandaag de dag bijvoorbeeld 20 euro kost zonder de btw, kost met 6% btw al € 21,20 en dat is dan ook wat u met uw chauffeur afrekent. Die 20 euro is voor ons om een auto te kopen, verzekeren en te onderhouden, er brandstof in te doen, wegenbelasting te betalen en een chauffeur te laten rijden. De andere € 1,20 gaat rechtstreeks naar de fiscus, de ondernemer is slechts het doorgeefluik. Als de kabinetsplannen door waren gegaan, zou u voor diezelfde rit nu 3 euro meer betalen, namelijk € 24,20. Nog steeds zouden wij 20 euro krijgen om ons bedrijf te laten draaien, maar nu zou er al € 4,20 direct naar de belastingdienst gaan. Een verhoging van 3 euro waar wij als taxibedrijf geen cent beter van zouden worden, maar wel heel veel last van zouden krijgen.

Allereerst betekent zoiets natuurlijk dat het voor u als klant duurder wordt om in een taxi te stappen. Net als kappersbezoek, het inhuren van een vakman om het huis te stucen en andere zaken waar de economie van draait maar die wel betaald moeten kunnen worden. Maar ook is het negatief omdat zo’n btw verhoging toch onbewust op ons als dienstverlener afstraalt. Hoezeer iedereen ook begrijpt dat bij btw de ondernemer slechts de belasting int – iedere eurocent btw die we incasseren moeten we direct ook weer doorgeven aan de belastingdienst – in de dagelijkse praktijk betekent het toch dat ‘de taxi duurder is geworden’. Belastinginners zijn nooit populair geweest, en een hoger btw tarief maakt ons als taxibedrijf dus ook nooit populairder, ook al hebben we er niets over te zeggen en worden we er geen cent beter van.

Een wijs besluit: geen hogere taxitarieven

Alles bij elkaar is het dus een wijs besluit van het kabinet om het lage btw tarief te handhaven voor het taxivervoer. Natuurlijk moet een begroting sluitend zijn, dat begrijpen we als ondernemer uitstekend. En belasting hoort erbij, dat begrijpen we ook. Maar een belasting verhogen waarmee je de taxi weer in z’n achteruit zet, net nadat het na jarenlang ploeteren een beetje beter leek te gaan, dat kan de bedoeling niet zijn. En gelukkig voor u als klant gaat het dus niet door. De taxitarieven van Stad Taxi Hengelo blijven gelijk.

FacebookTwitterLinkedInPinterestEmailPrint

Laat een bericht achter

captcha